2012. évi adójogszabályok

ShareMegosztás

Benyújtották az adótörvényeket módosító javaslatot
 
Budapest, 2011. október 14., péntek (MTI) - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta pénteken az Országgyûlésnek az egyes adótörvényeket módosító javaslatot.
 
A javaslat tartalmazza, hogy az áfa általános kulcsa 27 százalékra emelkedik január 1-jével. A pénztárgépeket február 29-ig kell átállíttatni, addig kézzel írt számla és nyugta pótolja a gépit.
 
Az önkormányzat települési adót vethet ki, de ez nem állapítható meg törvényben szabályozott közteher tárgyára, így jövedelemre, adózás elõtti eredményre és árbevételre. Az önkormányzat által kivetett építmény- és telekadó nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének a 3 százalékát. A települési adó  levonható lesz az iparûzési adóból.
 
A baleseti adó a népegészségügyi adó törvénybe került kiegészítésként, és a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás díjának 30 százalékaként a biztosítók szedik be.
 
A személyi jövedelemadó törvény egyik módosítása lehetõvé teszi a lakását bérbeadónak  azt, hogy a lakbérbõl levonja a más településen általa bérelt lakás bérét - feltéve, hogy a bérlet meghaladja a 90 napot.
Az összevont adóalapot az idén mindenkinek ki kell egészítenie 27 százalékkal. Jövõre az adóalap kiegészítést csak a 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelem után kell megfizetni, míg 2013-tól megszûnik a 27 százalékos adóalap kiegészítés.
Az szja-törvény felszámolja azt a nyereséget, amelyet - az indoklás szerint magánszemélyek azzal értek el, hogy termõföldet vásároltak olcsón, majd ezt átminõsíttették, és telekként adták el. A szokásos hozam felett már a teljes eladási árra szjá-t kell fizetni. A szokásos hozam pedig úgy számítható ki, hogy az átruházáskor a forgalmi értékbõl levonható költségek 0,3 százalékát meg kell szorozni a tulajdonban tartás napjainak a számával. Levonható költség például a beruházás, illetve az átruházás költsége.
 
A cafeteria juttatást is újraszabja az szja módosító javaslata. Így például a meleg étkezésre használható utalvány havi 5 ezer forintig számít béren kívüli juttatásnak. Ugyanakkor a vendéglátó kártyával igénybe vett meleg étkezés - ideértve az üzemi konyhát is - évi 150 ezer forintig számít béren kívüli juttatásnak.
 
Az EKHO törvény annyiban módosul, hogy az így adózók körét az új nomenklatúra szerint sorolja át a módosítás, de - az indoklás szerint - érdemben nem változik a személyi kör. A magyarázó szabályok idesorolják a szakképzett edzõket, a hivatásos sportolókat és a sportvezetõket is.
 
Az autók átírási illetéke gyökeresen átalakul. Jelenleg henger-köbcentiméterenként 18 forint az illeték, amely 1.890 köbcenti után ugrik 24 forintra. Az illetéktörvény módosítása a motor teljesítményétõl és a kocsi korától teszi függõvé az illetéket. Például jelenleg egy 6 éves 1.300 köbcentiméteres 80 kilowatt teljesítményû kocsi átírási illetéke 23.400 forint, januártól viszont 48.000 forint lesz.
 
A bírósági illetékek is változnak. A peres eljárás illetéke ugyan 6 százalék, de legalább 10 ezer forint marad, viszont a felsõ határ 900 ezer forintról 1,5 millióra emelkedik.
 
A gépjármûadó is átalakul, a köbcentihez kötött adómérték a kilowatthoz és a környezetvédelmi osztályhoz kötõdik. Az adót jövõre csak a magánszemélyek fizethetik negyedéves bontásban, a cégek január 20-ig, a teljes éves adót kötelesek megfizetni.
 
A népegészségügyi termékadó törvénybe bekerült a cukrot tartalmazó sör is, amelynek literenként 20 forint lesz az adója. A korábbi termékek közül csak az energiaital literenkénti 250 forintos adója nem változik. Az üdítõitalé literenként 5-rõl 7 forintra, a süteményé kilogrammonként 100-ról 150 forintra a sós snacké és az ételízesítõ pedig 200-rõl 250 forintra emelkedik.
  
Forrás: MTI 2011. október 14., péntek 20:14

2011-10-15 07:12:37