Munkaügyi albizottság alakulna

ShareMegosztás

Munkaügyi albizottság alakulna az NGTT szervezetén belül
 
Budapest, 2011. október 11., kedd (MTI) - A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácson (NGTT) belül létrejöhet egy, szûken a munka világának ügyeit tárgyaló albizottság, amelynek munkájában a kormány is részt venne - számolt be Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke, egyben az NGTT munkavállalói oldalának soros elnöke kedden a tanács alakuló ülésérõl.
 
Az elnök a zárt tanácskozás szünetében újságíróknak azt mondta: a munkaügyi albizottságról Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztettek az ülés szünetében. A miniszterelnök Borsik János beszámolója szerint azt mondta: a kormány tagként nem, de képviselõkkel, szakértõkkel "ott lesz egy ilyen kezdeményezésben". 
     
Az elnök szerint egy ilyen albizottságban lehetõség lenne megvitatni többek között a minimálbér, a Munka törvénykönyve, a bérkompenzáció, a bérajánlás, és a személyi-jövedelemadó rendszer kérdéseit, s javaslatukat elõterjesztik az NGTT-nek még a keddi ülésen. 
    Borsik János hangsúlyozta: az OÉT megszüntetése "ostoba lépés" volt, mivel a társadalmi békének komoly letéteményese volt a háromoldalú érdekegyeztetés, és aki "ezt kétségbe vonja, az vagy nem ért hozzá, vagy nem volt benne". A szakszervezetek ugyanakkor részt kívánnak venni a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács munkájában, de megpróbálják "kilobbizni" egy albizottság létrehozását - fogalmazott az ASZSZ elnöke. "Minden lehetõséget meg kell ragadnunk arra, hogy véleményt cseréljünk, és nincs olyan nagy baj Magyarországon, hogy ne tudnánk leülni egy asztalhoz" - fûzte hozzá. 
 
A konkrétumokról beszámolva elmondta: szóba került a bérkompenzáció ügye, és kiderült, hogy a kormány teljes mértékben helytáll a bérkompenzációnál. A minimálbér kapcsán a szakszervezetek világossá tették, hogy még a 92 ezer forintra történõ emelés sem biztosítja a reálérték megõrzését - mondta Borsik János, hozzáfûzve, hogy a munkáltatók sem látnak kellõ garanciát a kompenzációs rendszer kivitelezésében, mivel ennek pontos részletei még nem ismertek.
 
 
Forrás: MTI 2011. október 11., kedd 13:17

2011-10-11 16:17:37